Charles Perrault

Titel:
Sagoförfattare skrev bl.a. Rödluvan, Törnrosa och Askungen
Levde:
1628 - 1703 (75 år)
Charles Perrault

Historia:

Charles Perrault föddes den 12 januari 1628 i Paris i en välbärgad familj.
Han gick i de bästa skolorna där han studerade juridik och blev vid 23 års ålder (1651) advokat. Han bidrog till stiftandet av vetenskapsakademin och ombildningen av målarakademin i Paris. 1663 valdes han in i Académie des inscriptions. Året därpå (1664) utnämndes han av den franske statsmannen Jean-Baptiste Colbert (1619-1683) till förste kontrollör över de kungliga byggnaderna, samtidigt som han tjänstgjorde som Colberts inflytelserike rådgivare vid främjandet av konst, vetenskap och litteratur.

Vid 43 års ålder (1671) blev han medlem i Franska akademien, där han drev igenom att allmänheten fick vara med vid nya ledamöters inträde och sluten omröstning vid inval – en sed som sedan dess har hållit i sig. Charles var av naturen uppfinningsrik med många olika intressen.

Åren 1688-1697 skrev han på verket Parallèles des anciens et des modernes som gick ut på att jämföra de antika författarna mot de moderna. Han tyckte att de moderna författarna skrev bättre och visste mer.

Han har dock gjort sig odödlig genom den lilla sagosamlingen på åtta sagor, som han gav ut 1697 med namnet: Contes de ma mére l´oye: histoires ou contes du temps passé som på svenska fick namnet Gåsmors sagor. Charles - som själv uppfostrade sina barn - hade för deras skull samlat sagor från mödrar och ammor så kallade folksagor, och sedan gjort ett urval och plockat ut det bästa, av vad han hört. Han lyckades inte så bra med sagor på vers men desto bättre med sina "riktiga" sagor. Han blev efter utgivningen av skriften plötsligt känd och han startade den nya genren "fairy tales". I hans bok Gåsmors sagor finns bland annat :
* Prinsessan i den sovande skogen
* Den lilla rödhättan (Rödluvan)
* Riddar Blåskägg
* Mästerkatten i stövlar
* Askungen
* Törnrosa
* Tummeliten

Många tror att det var bröderna Grimm ( Wilhelm och Jacob Grimm) som skrivit de här sagorna vilket inte är fallet. Bröderna Grimm samlade också bara in vad de hört och ändrade sagorna så att de blev lite "snällare" - eftersom Perrault skrev ganska blodiga sagor som inte lämpade sig så bra för just barn.
Perraults mest berömda sagor trycks än idag och har spelats både i operor, i film och som tecknade filmer bland annat av Disney.
Charles Perrault dog den 16 maj 1703 i Paris, 75 år gammal.

Källor

Inlagd 2005-05-03 | Uppdaterad 2017-11-15