Louise Mountbatten

Titel:
Svensk drottning 1950-1965 (15 år)
Levde:
1889 - 1965 (75 år)
Louise Mountbatten

Historia:

Louise Alexandra Marie Irene Battenberg (senare Mountbatten) föddes den 13 juli 1889 på slottet Heiligenberg i Hessen, Tyskland, som dotter till prins Ludvig av Battenberg (1854-1921) och Viktoria av Hessen (1863-1950).

Louises släkt var representerad i flera kungahus i Europa, bland annat var hennes moster kejsarinna i Ryssland. Hennes far, Ludvig, gick i unga år in i den brittiska flottan, vilket gjorde att familjen blev mer engelsk än tysk. Fadern hade avancerat till "förste sjölord" när första världskriget bröt ut, men blev då avsatt från sin post - även fast han stod helt på britternas sida. De såg en fara i hans tyska börd. År 1917 uppmanades alla engelska kungligheter med tyska namn att byta namn och titlar. Det engelska kungahuset som hette Sachsen-Coburg och Gotha bytte till Windsor och Louises familj bytte från Battenberg till Mountbatten. Hennes far bytte även förnamn från Ludvig till Louis.

Gustav VI AdolfVid krigsutbrottet 1914 befann sig Louise i Ryssland vid sin moster, och hon var tvungen att snabbt ta sig hem till England. Vägen hem gick över Sverige och på ett uppehåll på Drottningholm träffade hon för första gången sin framtida blivande man, svenska kronprinsen Gustav VI Adolf. Han var då gift med Margaret av Connaught, men ingen visste ju då att hon skulle vara död sex år senare. Väl hemma i England tog hon tjänst som sjuksköterska och jobbade hela kriget på brittiska fältsjukhus i Frankrike. Louise hade många friare, bland annat prins Kristoffer av Grekland och den portugisiske kungen Manuel. Det sägs att hon till och med var hemligt förlovad med Kristoffer av Grekland men att familjen tvingade henne att slå upp förlovningen, eftersom han saknade inkomst och förmögenhet. Efter att hennes far avlidit 1921 bosatte hon sig i Kensington Palace i London. Två år senare mötte hon återigen Gustav Adolf, som nu var änkeman. De blev genast intresserade av varandra och förlovade sig snart. Bröllopet ägde rum den 3 november 1923 i London. Väl i Sverige lärde Louise sig snabbt svenska och hon tog över många av de representativa uppgifter som den sjukliga drottningen Victoria hade.

Louise och Gustav Adolf fick inga barn. Hon födde endast en dödfödd dotter den 30 maj 1925. Hon var dock styvmor till Gustav Adolfs fem barn som han hade med Margaret. Den minsta av dessa, Carl Johan, var endast sju år gammal när hon blev deras styvmor, och det sägs att han var den som bäst accepterade Louise som styvmor. När Gustav V dog 1950, i en ålder av 92 år, blev Louise och Gustav Adolf Sveriges nya kungapar. Hon var då 61 år och Gustav Adolf 68. När hon väl blivit drottning började hon modernisera slottet och gjorde många förbättringar vid hovet. Louise dog i Stockholm den 7 mars 1965, 75 år gammal.

Källor
* Sveriges regenter - Lars O. Lagerqvist
* Kungliga släktband - Ulf Sundberg
Inlagd 2005-08-27 | Uppdaterad 2005-08-27