Historiesajten - Svensk historia

Jag heter Nina Ringbom och skriver om svensk och europeisk historia från medeltiden och framåt. Kika in på sajtkartan för att få en överblick över allt som finns här.
Historiesajtens sajtkarta
För att få en översikt över historiesajtens alla sidor har jag gjort en sajtkarta så man lättare hittar det man söker. Här finner du bl.a. svenska mynt, historiska personer sorterade efter efternamn, förnamn, vilka årtal de är födda och döda, krig och fred, regenter m.m. Läs mer »
Historiska personer
Här finns drygt 600 personer att läsa om. Man kan sortera via efternamn, förnamn, smeknamn&öknamn, födelseår eller dödsår om man letar efter någon specifik person och t.ex. endast har födelseåret. övriga sorteringsmöjligheter finns under knappen "Personer"... Läs mer »
Adelsätter & adelsvapen
På några av de personer jag skrivit om och som är adliga har jag även lagt in deras adelsvapen samt en kortare beskrivning av ätten. För närvarande finns 176 personer med adelsvapen inlagda. överst i rang var hertig (som var av kunglig börd), sen grevar, friherrar.. Läs mer »
Brott & Straff
Läs om Brott och straff i gångna tider, kända avrättade personer, vanliga människor i Malmö slottsförsamling som dömdes att mista livet, Sveriges rikes lag 1734 där jag skrivit av Missgärningsbalken, samt brottsbalken, samt min historia om en bödels liv i Visby på... Läs mer »
Svenska mynt
Här kan du se svenska mynt från Gustav Vasa till Gustav V. De första mynten som Gustav Vasas lät prägla var örtug i form av en klipping. år 1522 präglades för första gången öret som mynt och 1534 landets första daler, halvdaler och 1/4 daler och från 1536 ½ mark... Läs mer »
Krig & Fred
Här kan du läsa om Svenska krig mellan åren 1521-1814 samt Svenska freder 1557-1814. Läs om befrielsekriget som pågick mellan åren 1521-1523 eller om Trettioåriga kriget 1618-1648 eller det Stora nordiska kriget 1700-1721 eller om Freden i Roskilde 1658... Läs mer »