Karl XII av Pfalz - Zweibrücken

Titel:
Svensk kung 1697-1718 (21 år)
Valspråk: Med Guds hjälp
Levde:
1682 - 1718 (36 år)
Karl XII - målad av Johan Heinrich Wedekind

Historia:

Karl XII (Pfalz - Zweibrücken) föddes på Stockholms slott den 17 juni 1682 som son till Karl XI (26) och Ulrika Eleonora (d.ä.) av Danmark (25). Samma morgon han föddes anmärkte astronomerna att stjärnan "lejonets hjärta" gick upp över horisonten, och på eftermiddagen rasade en häftig storm, och man förutspådde honom en ärofull, men stormig framtid.

Karl fick en omsorgsfull uppfostran, och av sin mor lärde han sig gudsfruktan, mildhet, rättvisa, ordhållighet och sanningskärlek men han visade också tidigt en envishet och ett stort självförtroende. Han studera historia, matematik, statskunskap, teologi, krigskonster, konsten att rita fästningar, och han talade helt flytande tyska och latin, franska, och även lite italienska, finska och turkiska. Han var särskilt intresserad av matematik och den militära undervisningen. Från sin ungdom älskade han också jakt, ritter och soldatmönstring. Han sköt sin första björn redan vid tolv års ålder. Det sägs att han var en mycket intelligent man och hade ett utmärkt bra minne - han glömde aldrig ett namn eller ett ansikte.

Karl XII – målad av Hyacinthe Rigaud När Karl var elva år (juli 1693) dog han mor, Ulrika Eleonora, och tre år och åtta månader senare (april 1697) dog även hans far. Karl blev därmed kung redan när han var fjorton år och nio månader gammal. En förmyndarregering sattes emellertid in, men den regerade bara i åtta månader, för redan i december samma år tog Karl (15 ½) över regeringen själv. Drygt två år därefter, i april 1700, lämnade han Stockholm för att aldrig mera återkomma till huvudstaden.

Det stora nordiska kriget hade startat och Danmark, Polen och Ryssland hade startat krig mot Sverige. Karl XII var under större delen av sitt liv ute i krig, bland annat förde han försvarskrig mot Ryssland, han hade framgångar i Narva och motgångar vid Poltava. I kriget red han nästan alltid på sin häst som hette Brandklipparen och så hade han även med sig sina fyra hundar som hette Caesar, Pompe, Turk och Snushane. Efter slaget vid Poltava 1709 flydde Karl tillsammans med några hundra svenskar och kosacker till Turkiet där de sedan tillbringade en lång tid i Bender, faktiskt flera år, och till slut fick turkarna nog och anföll deras läger. Han höll stånd mot turkarna med hjälp av ett femtiotal karoliner, men efter att han blivit sårad blev han tillfångatagen och svenskarna fick ge upp. Därifrån kommer uttrycket "kalabaliken i Bender".

Karl XII:s kragstövlar, livrustkammaren Den 13 december 1715 var han åter hemma i Sverige, efter femton år utomlands. Han hade planer att erövra Norge, vilka han satte i verket i slutet av oktober 1718 då hans armé gick över gränsen in till Norge. Han belägrade fästningen Fredriksten vid Fredrikshald (nu kallad Halden). På kvällen den 30 november 1718 träffades han av en kula i tinningen som genast dödade honom. Det är ännu idag ovisst om han blev mördad av sina egna, eller om det var en kula från fienderna som dödade honom. Hans kvarlevor fördes till Tistedalen och sedan vidare hem till Sverige och begravningen hölls i Riddarholmskyrkan i Stockholm den 26 februari 1719. Karl blev 36 år gammal. Eftersom han aldrig gift sig och fått några barn, fick hans syster Ulrika Eleonora ta över styret som svensk drottning.

Jag har inte gått in på alla de krig som Karl var med i eller förde själv, för det finns så otroligt många hemsidor om detta. Möjligen skriver jag till detta längre fram.

Övre porträttet av Karl är utfört av tysken Johan Heinrich Wedekind (1674-1735) och porträtt nummer två är målat av Hyacinthe Rigaud (1659-1743). Den nedre bilden är ett fotografi på de kragstövlar som han bar när han blev skjuten vid Fredrikstens fästning 1718. De finns att se på livrustkammaren vid kungliga slottet i Stockholm.

Händelser under Karl XII av:s livstid
1682  Indelningsverket införs. dvs. varje rote (2-4 gårdar) får sörja för ett soldattorp.
1684 Hårdare straff införs för att upprätthålla katekesförhören & kyrkobesöken.
1691 Sverige drabbas av missväxt.
1693 Kung Karl XI hustru, drottning Ulrika Elonora dör, 36 år gammal.
1695 En svår missväxt drabbar Sverige i flera år med hungersnöd som följd.
1697 Kung Karl XI dör, och Karl XII blir kung.
1697 Stockholms slott brinner ner.
1700-1721  Stora nordiska kriget pågår.
1704 Sista avrättningen av en häxa i Sverige.
1709 Slaget vid Poltava, Karl XII förlorar och 23 000 svenskar blir ryska krigsfångar.
1710 Pesten kommer till Sverige och cirka 100 000 svenskar dör.
1718 Karl XII stupar under belägringen av Fredriksstens fästning i Halden, Norge.
1718 James Puckle uppfinner maskingeväret.

Källor
* Sveriges regenter - Lars O. Lagerqvist
* Kungliga släktband - Ulf Sundberg
* Livrustkammaren, Stockholm
» riksarkivet.se
Inlagd 2004-10-28 | Uppdaterad 2017-10-25