Vadstenabullret 1559

Cecilia Vasa
Cecilia Vasa
(1540-1627)

När Cecilia Vasa var nitton (1559) skulle hennes syster Katarina Vasa (20) gifta sig med greve Edzard av Ostfriesland (27). Bröllopsfesten sägs ha pågått med pompa och ståt i flera månader i Stockholm.

Vadstena
Edzards yngre bror Johan av Friesland hade följt med honom till Sverige för att fira hans bröllop. Där träffade han snart Cecilia, som var med på alla de olika festerna. Efter att de festat länge i Stockholm började man åka runt till släktingar i andra landskap, som höll fester för brudparet. I december kom man till Vadstena där Cecilias och Katarinas bror Magnus (17) var värd.

Cecilia och Johan av Friesland hade vid det här laget fattat tycke för varandra och flera kvällar i rad sägs det att vaktposterna såg hur Johan klättrade upp via en repstege för att kunna komma in till Cecilias sovrum.

Katarina Vasa
Katarina Vasa
(1539-1610)

Fängslad
Till slut berättade vaktposten vad han sett. Cecilias bror hertig Erik (26) blev rosenrasande och gav order om att Johan skulle gripas vilket också skedde och han fördes fullt öppet och som en usel fånge till Örbyhus slott där han sedan hölls fängslad. Där sägs det att han skall ha blivit så illa behandlad att han aldrig mera skulle tänka på kvinnor eller äktenskap, vilket skulle kunna antyda att han blev kastrerad… de här uppgifterna är dock inte verifierade.

Johan släpptes ut efter cirka ett år och fick då erbjudandet att gifta sig med Cecilia, vilket han dock tackade nej till. Han hade kanske tröttnat på Vasasläkten?

Cecilias far, Gustav Vasa (ca. 63), sägs ha tagit hela händelsen mycket hårt eftersom han trodde att hans familj blev utskrattad, inte bara i Sverige utan även runtom i alla furstehov i Europa. Skandalen spreds över hela landet och har gått till historien som Vadstenabullret.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Källor
Böcker:
• När hände vad? - Världshistorisk uppslagsbok 1500-1977
• Historia för folkskolan (Wirsén)

Mer historia

Inlagd 2006-11-29 | Uppdaterad 2019-05-03