Bisarra avrättningar

Här kommer lite korta berättelser om märkliga och ibland bisarra och lite udda avrättningar som jag hittat i arkiven. Kommer att fylla på efterhand som jag hittar flera.

1823

halshuggning
Den 6 maj 1823 dömdes Anders Schelin, Nils Norrman och Johan Ekman av Högsta domstolen att mista högra handen och livet för sina brott. Nådeansökan blev avslagen av kungen. I Högsta domstolens prejudikatbok kunde man samma år läsa att en av de dödsdömda var son till bödeln som skulle verkställa avrättningen. Landshövdingen i länet lät därför skaffa fram en annan bödel men då KLAGADE den första bödeln att han skulle förlora sin inkomst från avrättningen...

1853
År 1853 avrättades mördaren Pelle Bollman på Pukaviks avrättningsplats. Pelle var motsträvig när han skulle lägga sig ner på stupstocken. Väl på plats och avrättningen startade träffade bödelns bila snett över ena skuldran. Med ett vrål kastade Pelle sig om så han kom med ansiktet uppåt så att nästa hugg träffade honom snett över den nedre delen av huvudet och ansiktet. Först tredje hugget skilde huvudet från kroppen.

hängning

1877
Den 4 april 1877 skriver tidningen Times om John Henry Johnsons avrättning vid Amley i England. John skulle hängas men när falluckan under galgen öppnades gick repet av och John ramlade ner på backen. Tio minuter senare hade man skaffat fram ett tjockare rep som fungerade bättre men det tog ändå fem minuter för John innan han gick bort.

1880
I Ungern skulle en man som hette Tscaks hängas och allt verkade ha gått bra. Tills man skar ner honom och upptäckte att han fortfarande andades. Tscaks kom efter en stund till sans varefter hans avrättning ändrades till livstids straffarbete.

1885
I Exeter i England skulle John Lee avrättas den 23 februari 1885. Med repet runt halsen fördes han upp på schavotten men falluckan vägrade att öppna sig. Bödelsdrängarna ställde sig på luckan för att försöka öppna den men lyckades inte. Efter fem minuter försökte man igen men lyckades inte nu heller. Man försökte även en tredje gång men eftersom luckan svällt efter regnat lyckades det inte nu heller. John fördes tillbaka till fängelset, halvdöd av dödsångest, och blev senare benådad från dödsstraffet.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Källor
Hemsidor:
» runeberg.org

Mer historia

Inlagd 2020-10-09 | Uppdaterad 2020-10-09