Om ett giftmord 1853

Från arkiven kommer den här berättelsen om två unga personer som förgiftar och dödar fruns make, samt ena barn och vilket straff som följde på det.

I Listers härad i Blekinge gifte sig år 1847 den 50-årige bonden Swen Olsson med pigan Bengta Svensdotter som var 22 år gammal. De fick två barn i äktenskapet som föddes 1848 och 1851. År 1852 kom båtsman Håkan Jönsson Bollman för att bo på gården. Han var två år yngre än Bengta som han blev förälskad i då hon både såg bra ut samt hade andel i hemmanet. Bonden Swen var känd för sitt supande och höll sig mest i sängen där han låg och drack. Även Bengta drack vissa stunder friskt.

arsenikflaska

Brottet
Dagen före julafton 1852 föreslog Håkan att Bengta skulle förgifta sin man Swen och gifta sig med honom istället, han skulle då även få del i hemmanet. Men pigan avslog förslaget. Den 4 januari 1853 frågade Håkan på nytt om hon tänkt över förslaget och den här gången nappade hon. Håkan skaffade därefter arsenik som han blandade i kaffe och brännvin som Bengta sedan, i Håkan närvaro, gav sin man, som dog efter endast tolv timmar.

Efter mordet började Håkan och Bengta att leva i otukt med varandra och den 15 april 1853 föreslog Håkan ett nytt giftmord, den här gången på Bengtas yngsta dotter eftersom han tyckte det skulle bli dyrt att försörja henne, vilket Bengta gick med på utan invändning. Så Håkan skaffade mer arsenik som den här gången blandades i mjölk och vetebröd som de gav barnet den 16 april. Barnet dog två dagar senare. Misstankar mot paret uppstod då en hundvalp blev sjuk och dog bara några timmar efter att den slickat i sig vad barnet spytt upp. Bengta erkände genast mordet på barnet och lite senare även mordet på sin man, medan Håkan däremot blånekade vid de första förhören, men som till slut erkände även han.

Straffet
Bägge två dömdes till döden och avrättades den 20 januari 1854.
Medan Bengta lugnt gick till sin avrättning försökte Håkan i det längsta att undgå straffet. Han hade skaffat fram två skruvar och en snara (som dock fångvaktaren hittade) som han tänkte ta sitt liv med natten mot avrättningsdagen om han inte lyckades rymma under transporten från länshäktet.

Info
Listers härad finns inte idag utan det var ett härad i västra Blekinge och Blekinge län. Idag är häradet uppdelat i Sölvesborgs- Karlshamns och Olofströms kommuner.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Källor

Mer historia

Inlagd 2020-10-07 | Uppdaterad 2020-10-07