Hans Christian Andersen

Levde: 1805-1875 (70 r)
Titel: Frfattare, skrev sagor, romaner och reseberttelser.
Far: Hans Andersen (1782-1816)
Mor: Anne Marie Andersdatter (ca 1774-1833)

H.C. Andersen

Biografi
Hans Christian Andersen (H.C.Andersen) fddes den 2 april 1805 i Odense i Danmark som son till en fattig skomakare och fre detta soldat, Hans Andersen (23) och dennes hustru tvtterskan Anne Marie Andersdatter (ca 31). Hans Christian hade en halvsyster som var sex r ldre och hette Karen Marie.

Teaterintresserad
Hans Christian var redan som liten intresserad av teater och kom fjorton r gammal (1819) till Kpenhamn dr han fick hjlp med pengar av ngra framstende mn, bland annat kompositren Christoph Ernst Friedrich Weyse och geheimerdet Jonas Collin s att han kunde brja vid kungliga teaterns dansskola. Emellertid visade det sig ganska snart att han var obrukbar som dansr eller skdespelare. Dremot var han duktig p att skriva, ven om han var dyslektiker (ordblind). Nr hans vlgrare upptckte att han nd var duktig p att skriva beslutades det att han skulle studera. Med offentligt std fick han undervisning i latinskolorna i Slagelse (p vstra Sjlland) och i Helsingr. Han tog studenten 1828 efter ngra jobbiga r i skolan d han var mobbad av bde rektorn och de yngre eleverna, mest p grund av sitt utseende.

Stipendium
Tjugotta r gammal (1833) fick Hans Christian ett stipendium fr att resa runt i Europa och han kte d till Italien. Den resan inspirerade honom att skriva romanen 'Improvisatoren' 1835 som blev hans genombrott. Samma r kom ocks de tv frsta hftena av 'Eventyr, fortalte for brn' (ventyr berttat fr barn) ut. Det var de frsta i en lng rad med sagor som han kom att utge nda fram till r 1873. Dessa sagor gjorde honom bermd i hela Europa och han hyllades stort. Sitt eget liv beskrev han i 'Sagan om den fula ankungen'.

Inspiration frn folksagor
Materialet till sina sagor, som med tiden blev fler n 150 stycken, hmtade han dels ur gamla folksagor och dels ur sin egen fantasi. Hans sagor har versatts till mer n hundra olika sprk och ngra andra stora frfattare har inspirerats av hans sagokonst bland annat den engelske frfattaren Charles Dickens och den irlndske frfattaren Oscar Wilde. Hans Christian skrev ven reseskildringar (I Sverrig, 1851) sjlvbiografiska arbeten (Mitt livs ventyr, 1855) och lyrik.

Trots sin bermmelse var Hans Christian ingen lycklig mnniska och trots flera frlskelser i olika kvinnor (ven mn sgs det) s levde han ensam i hela sitt liv. Det sgs att han var mycket frlskad i den svenska operasngerskan Jenny Lind.

Hans Christian (70) gick bort den 4 augusti 1875 och begravdes p Assistens kyrkogrd i Kpenhamn.

r Bibliografi: (urval)
1835 Prinsessan p rten
1835 Elddonet
1835 Tummelisa
1835 Lill-Klas och Stor-Klas
1835 Improvisatoren
1837 Kejsarens nya klder
1837 Bara en spelman
1837 Den lilla sjjungfrun
1838 De vilda svanarna
1838 Den stndaktige tennsoldaten
1838 Den flygande kofferten
1842 John Blund
1842 Svinaherden
1844 Granen
1844 Nktergalen
1844 Den fula ankungen
1845 De rda skorna
1845 Klockan
1846 Den lilla flickan med svavelstickorna
1848 Den lyckliga familjen
1853 Allt p sin rtta plats!
1855 Dummerjns
1855 Mitt livs ventyr
1858 Dykungens dotter
1858 Den gamla ekens sista drm
1859 Den vises sten
1862 Isjungfrun

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-01-20 | Uppdaterad 2020-12-16
Samtida händelser 1805 - 1875
1813-1814 Andra Napoleonkriget
1817 J. Monroe blir USA:s 5:e president
1821 Napoleon dr p n Saint Helena
1825 Braille skapar blindskriftssystemet
1836 Triumfbgen i Paris frdigbyggd
1844 Skerhetstndstickan uppfinns
1847 1:a chokladkakan tillverkas (Bristol)
1849 Kompositren Frdric Chopin dr
1852 Napoleon III blir fransk kejsare
1859 Karl XV blir svensk kung
1861 A. Lincoln blir USA:s 16:e president
1873 Levi Strauss brjar slja jeans i USA

Källor
dela sidan
Bcker:
• Levande litteratur (Zetterholm)
• Vem r vem i vrldslitteraturen (Rabn Prisma)
• Litteraturhandboken, ver 2000 frfattare (Forum)

Hemsidor:
store norske leksikon
denstoredanske.dk
stora bilden

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon