Joseph Ignace Guillotin

Levde: 1738-1814 (75 år)
Titel: Läkare. Uppfann EJ giljotinen men fick dock ge namn till den
Far: Joseph-Alexandre Guillotin (1695-1778)
Mor: Catherine-Agathe Martin (ca 1701-1779 )

Joseph-Ignace Guillotin

Biografi
Joseph Ignace Guillotin föddes i Saintes i Frankrike den 28 maj 1738 som son till Catherine-Agathe Martin (ca 37) och Joseph-Alexandre Guillotin (43).

Han var intresserad av konst och blev bland annat professor i litteratur vid högskolan i Bordeaux i Frankrike. Senare studerade han medicin vid Reims där han tog examen 1768 och två år senare tog han också examen från universitetet i Paris.

Giljotinen
Det var INTE Joseph som uppfann giljotinen men man kan säga att det var han som lanserade den i Frankrike. Giljotinen hade redan funnits i andra länder i många år men den 10 oktober 1789, vilken var den andra dagen i en debatt om Frankrikes strafflagar, la han dock fram ett förslag som sa:
"Att de kriminella skulle halshuggas och detta skulle skötas enbart av en enkel maskin som halshögg snabbt och smärtfritt. Detta skulle ersätta de omänskliga metoderna som att brännas, hängas, stympas eller dränkas. Man skulle inte heller göra någon skillnad på om personen var en enkel bonde eller av högre börd, utan skulle vara lika för alla".
Han ville också att avrättningarna skulle vara enskilda och mera "värdiga" och inte vara offentliga tillställningar med många åskådare. Han ville alltså att dödsstraffet skulle utföras på samma sätt för alla. Det vanliga var ju annars att de fattiga hängdes och medans de rika halshöggs, vilket gick snabbare och var mindre kvalfyllt.

Giljotin, Guillotine
Giljotin

Oavsett rikedom skulle alla dödsdömda halshuggas via den här maskinen vilket ansågs vara humanare. Det kunde ju annars hända att bödeln som skulle utföra jobbet missade och fick hugga flera gånger innan huvudet skildes från kroppen. Ett sådant känt exempel är ju till exempel Konrad Tektors (38) avrättning på Stenkumla backe på Gotland den 18 maj 1876. Det sägs att bödeln var full och fick hugga tre gånger innan han lyckades utföra jobbet. Så här skrev de gotländska tidningarna om Tektors avrättning:
" ...skarprättaren Steinick fattade derpå straxt bilan, och sedan Tektors ställning blifvit något ändrad, höjde han bilan... Hon föll, döden syntes genast hafva följt, men hugget var - snedt. Ännu ett måste göras; detta träffade bättre, men för tredje gången måste bilan höjas och sänkas, innan hufvudet var fullkomligt skildt från bålen..."
Tektors avrättning blev den sista offentliga avrättningen i Sverige. Omkring 600 åskådare hade samlats för att se på och många i publiken skall ha svimmat av att se denna förfärliga avrättning.

Louison
Sedan det beslutats att dödsstraffet skulle utföras via en maskin istället för en bödel konstruerade doktorn och sekreteraren Antoine Louis en avrättningsinstrument som först fick namnet 'louison' men sedan byttes namnet till guillotin. Maskinen testades först på djur och kadaver innan den användes första gången på en människa. Den som fick äran att inviga den var stråtrövaren Jacques Nicolas Pelletier som avrättades 25 april 1792. Under franska revolutionen användes också giljotinen flitigt.

Giljotinen i Sverige
Sverige har bara använt giljotin en enda gång vilket skedde den 23 november 1910 då kyparen Johan Alfred Ander (37) avrättades på Långholmens centralfängelse för rånmord. Det blev också Sveriges sista avrättning överhuvudtaget.

Själv tillhörde Joseph en liten grupp som försökte att avskaffa dödsstraffet helt, han var med andra ord motståndare till dödstraffet, vilket kan verka konstigt då hans efternamn blev synonymt med giljotinen. Hans släktingar bytte till slut sitt efternamn.

Joseph Ignace (75) gick bort den 26 mars 1814 och han blev inte ett offer för sin egen giljotin som man felaktigt kan läsa på en del ställen utan han dog en 'naturlig död'.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-05-18 | Uppdaterad 2020-12-06

Samtida händelser 1738 - 1814
1749 Sista häxbålet flammar i Tyskland
1750 Bach (65) dör den 28 juli
1756 Mozartföds i Salzburg den 27 januari
1757-1763 Pommerska kriget pågår
1764 Spinning Jenny uppfinns
1769 Napoleon föds på Korsika (aug)
1770 Beethoven föds i Bonn den 16/12
1778 Filosofen Voltaire dör den (maj)
1789-1799 Franska revolutionen pågår
1793 Frankrikes kung Ludvig XVI avrättas
1793 Marie Antoinette avrättas
1796 Jenner upptäcker smittkoppsvaccin
1804 Napoleon blir kejsare
1813-1814 Andra Napoleonkriget

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon