Karl Marx

Levde: 1818-1883 (64 år)
Titel: Författare, historiker, journalist och filosof
Far: Heinrich Marx Halevi (1782-1838)
Mor: Henrietta Presburg (1788-1863)

Karl Marx

Biografi
Karl Heinrich Marx föddes den 5 maj 1818 i Trier i dåvarande Preussen, Tyskland som son till Heinrich (Hirschel) Marx Halevi (36) och Henrietta Presburg (30).

Marxs far var jude och advokat men när den Preussiska myndigheterna förbjöd judar att praktisera juridik konverterade fadern till protestantismen istället, även om de flesta som bodde i Trier vid den här tiden var katoliker. Samtidigt ändrade han sitt namn från Hirschel till Heinrich.

Studier
Efter att Marx gått ut skolan i Trier (1830-1835) började han på universitetet i Bonn för att studera juridik. Vid universitet tillbringade han mycket tid att umgås med vänner och dra på sig stora skulder istället för att studera. Han far blev förskräckt när han fick höra att Marx blivit skadad i en duell. Fadern gick med på att betala av hans skulder men insisterade samtidigt på att han skulle flytta till Berlins universitet eftersom det ansågs vara en lugnare skola. Avgångsbetyget från Bonns universitet berömde hans akademiska talang men anklagade honom också för busliv och fylleri. Han brukade aldrig resa hem under loven och svarade sällan på föräldrarnas brev – däremot slösade han bort deras pengar. Hans livsstil sägs ha varit öl, billiga cigaretter, filosofi och livliga och eldiga diskussioner.

Flyttade till Berlin
Flytten till Berlin gjorde att Marx ändrade sig en smula och under några år studerade han hårt. På skolan kom han under inflytande av en av sina föreläsare, Bruno Bauer vars radikala politik och ateism gjorde att Marx kom i konflikt med överheten. Bauer visade honom också verk skrivna av filosofen Georg Wilhelm Friedrich Hegel som varit professor i filosofi vid Berlins universitet fram till sin död 1831. Marx var speciellt imponerad av Hegels teori att "en sak eller tanke inte kunde bli separerade från sina motsatser", som till exempel att slaven inte hade existerat utan sin "herre" och tvärtom, dessutom menade Hegel att "enigheten så småningom skulle uppnås genom utjämnande av alla motsatser".

Karl Marx
Karl drygt 20 år

Äktenskap & barn
Arton år gammal (1836) förlovade han sig i hemlighet med adelsdamen Jenny von Westphalen som var 22 och som hade övergett sin fästman för att förlova sig med Marx. Det ansågs mycket djärvt av en kvinna med hennes bakgrund att överge sin fästman för att förlova sig med en luspank jude med nästan inga inkomster alls. De gifte sig 1843 och de fick barnen:
1) Jenny Caroline 1844-1883
2) Jenny Laura (1845-1911) (begick självmord)
3) Henry Edgar (1847-1855) († 8 år)
4) Henry Edward Guy (1849-1850) († 1 år)
5) Jenny Eveline Franziska (1851-1852) († 11 mån)
6) Eleanor Jenny Julia (1855-1898) (begick självmord)
7) XX (1857-1857) († 1 dag)

Älskarinna & barn
Tillsammans med sin hushållerska Helene Demuth fick Marx sonen Henry Frederick 1851.

År 1838 dog Marx far och han fick därefter börja tjäna till sitt eget uppehälle. Han beslutade sig för att bli universitetslektor och efter att han tagit sin doktorsavhandling vid universitetet i Jena hoppades han på att Bauer skulle kunna hjälpa honom att få en lärarpost. Bauer hade dock blivit avskedad eftersom han öppet förespråkat sin ateism. De kommande åren pendlade han mellan Bonn, Trier och Köln utan att ha några speciella framtidsplaner. I Bonn tillbringade han en sommar med ständiga fyllor och med att galoppera på gatorna på en åsna tillsamman med Bauer. De skrev även en skämtsam nidskrift mot Hegel, dock hade Marx vid den här tiden börjat överge filosofin för att istället rikta in sig på samhällsfrågor.

Karl Marx
Karl Marx 1875

Redaktör på Rheinische Zeitung
I Köln blev Marx skribent och redaktör på den nybildade liberala tidningen 'Rheinische Zeitung'. Som journalist blev han tvungen att sätta sig in i politik och ekonomi. Han började med att kritisera en ny lag mot vedstölder på privatägd mark. Lagen gjorde att bönderna fick fängelsestraff även om de bara plockat en gren från marken dessutom gav lagen markägarna rätt att kräva böter som de själva bestämde. Lagen fick Marx att fundera över orättvisorna i samhället och på skillnaden mellan klasserna, privategendom och staten. Marx ville vända upp och ner på allting, inklusive samhället, och med klasskamp ville han störta kapitalismen och arbetarna skulle därmed befrias. I Preussen var sådan här politik och tankar farliga så därför tog han sin tillflykt till Paris där han började på den radikala tidningen 'Vorwärts!'.

Friedrich Engels
I Paris grundades den långa vänskapen mellan Marx och Friedrich Engels som han tidigare bara träffat som hastigast. Marx levde i stor fattigdom medan Engels var förmögen och denne skickade regelbundet pengar till Marx och hans familj. I gengäld satte Engels tidsgränser när Marx skulle vara klar med sina olika manuskript, vilka han ständigt överskred. När Marx tagit på sig för mycket arbete fick ibland även Engels hjälpa till att skriva. Som till exempel när han var korrespondent för New York Daily Tribune och sände dit texter som var skrivna av Engels men undertecknade av Marx själv.

Karl Marx
Highgate Cemetery i norra London

Förvisades från Frankrike
Marx radikala åsikter gjorde att han förvisades från Frankrike och han flyttade därför till Belgien där han fortsatte sina rutiner: läsa, skriva, dricka och dra upp riktlinjer för kommunistiska grupperingar. Medlemmar från den underjordiska kommunisternas förbund bad Marx och Engels att skriva ett manifest som sammanfattade deras lära. Manifestet resulterade i den berömda 'Kommunistiska manifestet' som gavs ut 1848 lagom till februarirevolutionen i Frankrike. När republiken utropades utvisades Marx även från Belgien. Han fortsatte till Tyskland där han startade 'Neue Rheinische Zeitung' fast även där kom han i konflikt med myndigheterna och till slut stod halva tidningens medarbetare åtalade. Skuldsatt tvingades han sälja allt han ägde och hans hustru och barn for till Trier medan han själv for till Frankfurt. Familjen flyttade så småningom till London som betraktades som en fristad på 1800-talet.

Internationalen
I läsesalen vid British Museum började han skriva 'Kapitalet' som var en systematisk förklaring av den politiska ekonomin och 1864 bildade han tillsammans med Friedrich Engels Internationalen (Internationella Arbetarassociationen (IAA) som var en typ av arbetarorganisation vars syfte var att förena socialistiska, revolutionära och fackliga grupper.

Boken Kapitalet
1867 hade han skrivit klart 'Kapitalet' men den blev ingen succée utan mer känd blev istället hans 'Inbördeskriget i Frankrike' som han skrev i samband med det kortvariga revolutionära styret av Paris 1871. Boken gjorde Internationalen känd och Marx beryktad och tidningarna började skriva om den mäktiga revolutionära organisationen och dess tyranniske ledare. Marx själv sa att han "var den mest hotade och förtalade mannen i London". 1876 upplöstes Internationalen formellt.

I december 1881 dog hans hustru och två år därefter även dottern Jenny. Marx (64) själv gick bort en kort tid efter dottern, den 14 mars 1883 och begravdes i London. På gravstenen står texten 'Workers of all lands - unite' och längre ner 'The philosophers have only interpreted the world in various ways. The point however is to change it'

Hustrun och fyra av hans sex barn dog före honom och de två efterlevande barnen begick självmord. Eleanor sägs ha lurats av sin man att ta sitt liv och Laura och hennes man tog livet av sig 1911.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-04-22 | Uppdaterad 2020-11-29

Samtida händelser 1818 - 1883
1821 Napoleon dör på ön Saint Helena
1825 Braille skapar blindskriftssystemet
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1847 1:a chokladkakan tillverkas (Bristol)
1849 Kompositören Frédéric Chopin dör
1852 Napoleon III blir fransk kejsare
1859 Karl XV blir svensk kung
1861 A. Lincoln blir USA:s 16:e president
1873 Levi Strauss börjar sälja jeans i USA
1876 AG Bell får patent på telefonen
1881 Alexander III blir rysk kejsare

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon