Florence Nightingale

Levde: 1820-1910 (90 år)
Titel: Sjuksköterska, pionjär och författare
kallades "The Lady with the Lamp"
Far: William Edward Shore/Nightingale (1794-1874)
Mor: Frances 'Fanny' Smith (1788-1880)

Florence Nightingale

Biografi
Florence Nightingale föddes i Florens, Italien den 12 maj 1820 och uppkallades efter staden hon föddes i. Hon var dotter till det förmögna engelska paret William Edward Shore/Nightingale (28) och Frances 'Fanny' Smith (32).

Uppväxt
Föräldrarna hade rest runt i Europa i två år på sin smekmånad och i Neapel föddes deras första dotter, Parthenope, (grekiska namnet för Neapel) och året efter kom Florence. En kort tid därefter reste de hem till England igen. Fadern var unitarier och medlem i whigpartiet som var motståndare till slavhandeln. Florence stod sin far nära, och denne tog ansvaret för hennes utbildning och lärde henne grekiska, latin, franska, tyska, italienska, historia, filosofi och matematik.

Florence mor sägs ha varit en dominerade kvinna med enda målet att få henne bortgift med en bra man, och hon blev därför mycket upprörd när dottern tackade nej till flera bra giftermålsanbud. Sjutton år gammal (1837) säger hon sig ha fått ett kall av Gud - en livsuppgift att göra hans jobb, men vid den här tiden hade hon ingen idé om vad arbetet gick ut på.

Florence Nightingale
Florence Nightingale 1850-talet

Ville bli sjuksköterska
Vid 25 års ålder (1845) berättade Florence att hon ville bli sjuksköterska. Hennes föräldrar var helt emot idén eftersom yrket förknippades med alkoholism och prostitution och de vägrade att gå med på hennes önskan. För att få henne på andra tankar bestämdes det att hon skulle göra en Europaresa med några vänner till familjen. De reste till Italien, Egypten och Grekland och i juli 1850 genom Tyskland där de besökte pastor Theodor Fliedners sjukhus och skola för diakonissor vid Kaiserswerth nära Düsseldorf. Året därpå återvände hon till Kaiserswerth där hon gick igenom en tre månaders vårdutbildning vilket möjliggjorde att hon 1853 fick en tjänst som föreståndare på ett vårdhem för rika sjuka kvinnor i London. Följderna av utbildningen och tjänsten hon fick gjorde att kontakten mellan henne, modern och systern bröts. Hon fortsatte dock att hålla kontakten med sin far.

Krimkriget
I mars 1854 förklarade Storbritannien, Frankrike och Turkiet krig mot Ryssland (Krimkriget 1854-1856). De allierade besegrade ryssarna vid slaget vid Alma (Ukrainsk halvö vid Svarta havet) den 20 september men i tidningen The Times kritiserade de den brittiska läkarhjälpen de skadade fått. Den engelska krigsministern, Sidney Herbert, som kände Florence privat, gav henne uppdraget att övervaka introduktionen av kvinnliga vårdare på militärsjukhuset i Turkiet. En stor koleraepidemi hade brutit ut i London samma sommar och Florence jobbade vid tillfället med att hjälpa de koleradrabbade i de fattiga kvarteren. Hon åtog sig dock uppdraget att resa till Krim.

Sidney Herbert
Sidney Herbert
(1810-1861)

Två år på Krim
Den 4 november 1854 anlände Florence, tillsammans med 38 nunnor och sköterskor till kasernsjukhuset i Skutari, Turkiet. Till en början ville inte läkarna ha sköterskorna där men tio dagar senare anlände nya sårade krigsoffer från slagfälten och sköterskorna blev fullt sysselsatta. Förhållandena på avdelningarna var förskräckliga, salarna var överfulla och ofta låg de två i samma säng och en del även på golvet. Många hade inte heller något annat att ligga på än sin egen blodiga soldatkappa och det sägs att när prästen satte sig på golvet för att skriva en sista hälsning från någon döende soldat måste han gång på gång borsta bort löss från arket. Soldaterna dog som flugor. Sjuksalarna var inte annat än baracker som den turkiska armén lånat ut till de brittiska soldaterna. Under de två år Florence ansvarade för vården på Krim organiserade och förbättrade hon både vatten, avlopp och de sanitära förhållandena. Hon ändrade också inställningen till vården av soldater och betydelsen mellan dem själva deras anhöriga och samhället. Hon hjälpte dem med att skriva hem och agerade ibland även bank när hon sände hem soldaternas löner till deras familjer.

Lön vid sjukdom
De engelska soldaterna var legosoldater och fick lön om de sårades och låg på sjukhus, dock inte om de blev sjuka, till exempel fick kolera, utan då miste de lönen. Detta tyckte Florence var helt fel och efter hårda rundor med regeringen ändrades regelverket så de även fick lön vid sjukdom. Hon introducerade även läsrum för soldaternas räkning och i retur fick hon deras odödliga respekt.

Lady with the lamp
I Krim kallades Florence för 'the lady in Chief' och även 'Lady with the lamp' (damen med lampan) eftersom hon brukade gå runt på nätterna och titta till de sjuka. Alla hennes förbättringar gjorde att dödligheten minskade från 50-60 % till endast 2 %. Introduktionen av kvinnliga sjuksköterskor på militärsjukhusen blev en oerhörd succé.

The Lady with the Lamp
The Lady with the Lamp. Scutari sjukhus 1855

I augusti 1856 kom hon hem från Turkiet och en tid efteråt insjuknade hon själv i en svår infektion som ledde till att hon var sjuklig i 30 års tid.

Notes on Nursing
1859 publicerade Florence en liten bok 'Notes on Nursing' som blev så populär att upplagan ökades och gavs ut även året därpå. Boken såldes i flera miljoner exemplar. Året därpå, den 24 juni 1860, startade hon en sjuksköterskeskola i London med pengar från en fond som vänner till henne hade startat. Florence ville att undervisningen skulle ske utan religiösa tecken och utbildningen var endast öppen för kvinnor och leddes också endast av kvinnor vilket var en uppseendeväckande företeelse på 1860-talet. Vid jultid 1861 blev hon så svårt sjuk att hon miste förmågan att gå. De följande sex åren blev hon därför buren från rum till rum – hon fortsatte dock att arbeta.

Observations
1862 publicerade hon 'Observations' som handlade om de sanitära problemen i Indien. Samtidigt jobbade hon på flera olika uppslag, hon grundade sjukhus för barnaföderskor, baracker för gifta soldater, sjukhus för svagsinta och för fattiga med mera. Senare i livet (1895) blev hon blind och strax därefter behövde hon själv sjukvård på heltid och från 1896 var hon helt invalidiserad och sängliggande men levde femton år till innan hon gick bort den 13 augusti 1910 i London, 90 år gammal.

Verk
• Notes on Nursing (1859)
• Observations (1862)
• Notes on Lying In Hospitals (1871)

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-04-24 | Uppdaterad 2021-01-19

Samtida händelser 1820 - 1910
1825 Braille skapar blindskriftssystemet
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1847 1:a chokladkakan tillverkas (Bristol)
1849 Kompositören Frédéric Chopin dör
1852 Napoleon III blir fransk kejsare
1859 Karl XV blir svensk kung
1861 A. Lincoln blir USA:s 16:e president
1873 Levi Strauss börjar sälja jeans i USA
1876 AG Bell får patent på telefonen
1881 Alexander III blir rysk kejsare
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1888 Vilhelm II blir tysk kejsare
1889 Eiffeltornet är färdigbyggt
1890 Vincent van Gogh begår självmord
1894 Kipling ger ut Djungelboken
1898 Radium upptäcks av Marie Curie
1901 Edvard VII blir kung i UK
1906 Fredrik VIII blir kung i Danmark

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon