Edward Teach

Levde: ca 1680-1718 (ca. 38 år)
Titel: Först kapare, sedan pirat. 'Kapten svartskägg' (Blackbeard)

Kapten Svartskägg

Biografi
Lite är känt om Edward Teach tidiga liv men man tror att han föddes i Bristol, England, runt 1680-talet. Hans karriär började på ett brittiskt kaparfartyg, som seglade från Jamaica under det spanska tronföljdskriget (1701-1713). Då kriget var över mönstrade han på ett skepp från Jamaica där piraten Benjamin Hornigold förde befälet.

Kapade fartyg
Tillsammans med Hornigold härjade de utanför Delaware och Chesapeak Bay på den Nordamerikanska östkusten. I november 1717 kapade de det franska slavskeppet 'La Concorde' som kom från Nantes, Frankrike. Teach gillade fregatten så skarpt att han behöll henne och döpte om henne till 'Queen Anne´s Revenge'.

Kapten Svartskägg
När amnesti utlystes över pirater utnyttjade Hornigold detta och gick i pension. Teach däremot fortsatte sitt sjörövarliv och under den kommande tiden skapade han sig ett fruktansvärt rykte som piratkapten under namnet 'Kapten Svartskägg' (Blackbeard). Med sin besättning kapade han en massa skepp i det karibiska havet och härjade i bebyggelsen både på öarna och på fastlandet. Hans karriär som piratkapten pågick dock inte under någon längre tid, endast två år. Under den tiden hade han emellertid en pågående strid med det brittiska örlogsfartyget 'HMS Scarborough' vilket ökade på hans rykte som pirat. Huvudkvarteret hade han på Bahamas och i Nord- och Syd Carolina. Kapten Svartskägg sägs ha varit en brutal ledare som inte skydde några medel för att behålla sin makt. Enligt en legend skall han ha skjutit sin egen förstestyrman med motivet att 'om jag inte skjuter en eller två av manskapet då och då, glömmer de vem jag är'. Han hade också sinne för det dramatiska och visste precis hur han skulle göra motståndarna vettskrämda, bland annat hade han rep av hampa indränkta i salpeter som han satt in i skägget och tände på så det rök om det – allt för att verka så skräckinjagande som möjligt.

Trötta på plundringstågen
Så småningom blev invånarna i Nord Carolina trötta på de eviga plundringstågen längs kusten och bad Virginias guvernör, Spotswood, om hjälp att stoppa skövlingen. Spotswood sände ut flera trupper för att försöka fånga Svartskägg och dennes mannar, men eftersom han brukade hålla till nära stränderna med skepp som inte gick så djupt, var det svårt för de stora örlogsfartygen att anfalla dem. Spotswood utrustade därför löjtnant Robert Maynard med några mindre fartyg som klarade av att gå nära land. Belöningen för att fånga Svartskägg var satt till 100 pund medan ersättningen för manskapet varierade.

Den 21 november fann Maynard piraterna som hade ankrat upp utanför Ocracokeön. Enligt källorna hade Svartskägg en besättning på nitton man som bestod av 'tretton vita och sex negrer', medan Maynard hade drygt 55 man. Maynard beslöt att vänta till morgonen innan han gick till anfall, men på morgonkvisten hissade Svartskägg upp ankaret och seglade iväg, med Maynard tätt bakom. Svartskägg, som kände till de här farvattnen seglade in i en smal kanal med sandbanker där Maynards skepp gick på grund. De fick dock loss skeppen efter ett tag och fortsatte jakten och då de kom ifatt Svartskäggs 'Adventure' möttes de av ett kraftigt anfall som kostade sju av Maynards mannar livet medan tio skadades. Maynard besvarade eldgivningen samtidigt som han gav order till en del i sin besättning att gå ner under däck. Svartskägg fick därför intrycket av att det skulle vara lugnt att borda Maynards skepp, vilket han också gjorde med tio man.

Våldsam strid
När så Maynards män dök upp överraskade de Svartskägg fullständigt, varefter en våldsam strid utspelade sig. Svartskägg och Maynard kämpade man mot man, men varken Svartskägg eller hans män hade någon chans mot Maynards vältränade soldater och när Svartskägg väl var dödad var slaget över. Enligt källorna blev han skjuten fem gånger och knivstucken tjugo innan Maynard halshögg honom. Huvudet hängdes sedan upp till allmänn beskådan.

Kapten Svartskägg har blivit odödliggjord genom böcker, filmer och sånger. Många samtida tryck visar honom med rykande hår och skägg, med alla sina pistoler i hölster över hela bröstet. Enligt sägnen skall han ha begravt en massa skatter längs kusten i Karibien – men detta är troligen bara en del av legenden runt honom.

Anekdot
År 1996 fann dykare ett skepp utanför kusten vid Beaufort, Nord Carolina, som de tror tillhört Svartskägg.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2007-01-21 | Uppdaterad 2021-01-10

Samtida händelser 1680 - 1718
1688-1697 Nioårskriget pågår
1697 August II blir kung i Polen
1697 Karl XII blir kung i Sverige
1700-1721 Stora nordiska kriget pågår
1701 Kaparen William Kidd avrättas
1703 S:t Petersburg grundläggs
1709 August II blir kung i Polen
1714 George I blir kung i UK
1715 Ludvig XV blir fransk kung
1718 Maskingeväret uppfinns

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon