Carl Jonas Love Almqvist

Levde: 1793-1866 (72 r)
Titel: Frfattare, lrare, prst, mbetsman
Far: Carl Gustaf Almquist (1768-1846)
Mor: Brigitta Lovisa Gjrwell (1768-1806)

Carl Jonas Love Almqvist

Biografi
Carl Jonas Love Almqvist fddes i Stockholm den 28 november 1793 som son till krigskommissarie Carl Gustaf Almquist (25) och Brigitta Lovisa Gjrwell (25).

Almqvist tog studenten i Uppsala 1808 och fil. mag. 1815,och en tid tjnstgjorde han i konungens kansli.

Lrare
r 1826 tjnstgjorde han en tid som vice lektor vid Karlberg och 1828 blev han lrare vid Nya elementarskolan och fljande ret rektor p samma stlle. Han var en utmrkt lrare och gav ut en del lrobcker ssom en allmn svensk sprklra och 'Svensk rttstafningslra'.

Prstvigd
Nr han var 44 r gammal (1837) prstvigde han sig och frordnades till regementspastor vid Livbevringsregementet.

Carl Jonas LoveAlmqvist
C. J. L. Almqvist

Mngsidig frfattare
Almqvist var en mngsidig frfattare som skrev bland annat lyriska och dramatiska dikter, romaner, sagor, noveller, moraliska, politiska och pedagogiska avhandlingar, historieforskning, lrobcker i bland annat matematik och sprkvetenskap. r 1839 gav han ut 'Det gr an', dr han ansgs angripa ktenskapets helgd eftersom han frsvarade fri krlek mellan ogifta.

Flydde frn Sverige
1851 var han tvungen att fly frn Sverige d han misstnktes fr bedrgeri och mordfrsk (frgiftning) p en person han lnat pengar av. Han for d till Amerika dr han gav lektioner och skrev i tidningar. Fjorton r senare (1865) tervnde han till Europa, men kunde dock aldrig komma tillbaka till Sverige.

ktenskap & barn
r 1824 gifte Almqvist (31) sig med Anna Maria Lundstrm (27) och de fick barnen:
1) Ludvig Carl Wilhelm (1825-1886)
2) Maria Lovisa (1829-1893)

Carl Jonas Love (72) gick bort i Bremen i Tyskland den 26 september 1866 men begravdes p Solna kyrkogrd i Stockholm.

r Bibliografi (urval)
1832 Jaktslottet (sknlitteratur)
1822,1839 Amorina (drama)
1832-1851 Trnrosens bok, samlingsbok (sknlitteratur)
1833 Hermitaget
1833 Vargens dotter (berttelse)
1834 Drottningens juvelsmycke (drama)
1834 Ramido Marinesco (drama)
1835 Signora Luna
1835 Ramido Marinesco (drama)
1840 Mlaren (novell)
1838 Svenska fattigdomens betydelse
1838 Det gr an (om jmlikhet mellan knen och fria frhllanden)
1838 Godolphin (drama)
1838 Kapellet (folklivsberttelse)
1839 Ormus och Ariman (satir)
1839 Sknhetens trar (novell)
1839 Isidoros af Tadmor (drama)
1839 Marjam (drama)
1839 Svangrottan p Ipsara (drama)
1839 Schems-el-Nihar (episk dikt)
1840 Mlaren (novell)
1849 Mythopoiesis (serie sagor)
1849 Drmmar (poesi)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2004-11-06 | Uppdaterad 2021-01-03
Samtida händelser 1793 - 1866
1796 Smittkopporsvaccin uppfinns
1796 Kaffefrbudet frn 1794 hvs
1799 Kaffefrbud i Sverige terigen
1801 Tiggeri straffas med ris & spinnhus
1802 Kaffefrbudet frn 1799 hvs
1803-1815 Frsta Napoleonkriget
1806 Hela Uddevalla brinner ner
1808-1809 Finska kriget
1810-1812 Kriget mot Storbritannien
1811 Soldatutskrivningsuppror i Skne
1813-1814 Andra Napoleonkriget
1814 Fred i Kiel
1817 Kaffefrbud infrs fr 5:e gngen
1818 Karl XIII dr
1818 Karl XIV Johan blir kung
1822 358 hus i Norrkping brinner ner
1822 Kaffefrbudet frn 1817 hvs
1824 Stockholms dagblad grundas
1827 Brand frstr strsta delen av bo
1830 Hierta grundar Aftonbladet
1831 Frsta hstkapplpningen i Sverige
1832 Ddsstraffet hngning avskaffas
1834 Frsta mekaniska bomullsvveriet
1834 Koleran ddar 12 500 i Gteborg
1836 Triumfbgen i Paris frdigbyggd
1838 Demonstrationer mot judar (Sthlm)
1841 Sp- och risstraff isf bter avskaffas
1841 Stockstraffet avskaffas
1842 Obligatorisk skolgng infrs
1844 Karl XIV Johan dr
1844 Oscar I blir ny kung
1844 Skerhetstndstickan uppfinns
1845 Frbudet mot kusingifte upphvs
1846 Skrvsendet avskaffas
1850 Dagens svenska polis grundlggs
1853 1:a svenska telegraflinjen ppnas
1855 Offentliga sp/risstraff avskaffas
1856 Sveriges frsta jrnvg ppnas
1859 Oscar I dr Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Gteborg jrnvg invigs
1865 Svenska rda korset bildas

Källor
dela sidan
Bcker:
• Vem r vem i vrldslitteraturen, frfattarlexikon
• Svenska mn och kvinnor (Bonniers frlag)
• Bermda svenskar frn tolv sekler (Sahlberg)

Hemsida:
riksarkivet.se

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon