Christopher Columbus

Levde: 1451-1506 (ca. 55 år)
Titel: Upptäcktsresande
Far: Domenico Colombo (1414-1493)
Mor: Susanna Fontanarossa (1435-1489)

Cristopher Columbus

Biografi
Det finns flera olika versioner och teorier på Christopher Columbus (Cristòbal Colòn) ursprung och hans liv före år 1476. De flesta historiker tror dock att han föddes mellan 26 augusti och 31 oktober 1451 i den Italienska hamnstaden Genua som son till ylleköpmannen Domenico Colombo (37) och Susanna Fontanarossa (16). Columbus hade fem yngre syskon.

Studerade kartritning
Som nittonåring flyttade han med sin familj till den italienska staden Savano där han hjälpte sin far med yllebehandling. Samtidigt studerade han kartritning med sin bror Bartolomeo. Columbus fick nästan ingen utbildning alls - men han var en glupsk läsare och blev på så sätt i hög grad självlärd. Vid 23 års ålder följde han med ett skepp som gick till den grekiska ön Khios. Skeppets ägare var en stamkund till hans far. Han tillbringade ett år på skeppet som gick mellan Khios och Savano och efter ett kort uppehåll hemma, vistades han ett år på Khios. Man tror att det var därifrån han fick lite av sin sjövana och även rekryterade några av sina framtida sjömän.

Forskningsfärd
En ekonomisk forskningsfärd år 1476 gav Columbus möjligheten att segla i Atlanten. Flottan kom dock under attack av en fransk kapare vid Cape of st. Vincent (den sydligaste spetsen av Portugal) där hans skepp brändes ner och han själv fick simma nio kilometer för att komma i land.
Året därpå bodde han i Lissabon i Portugal som hade blivit en ganska stor hamnstad med skepp som seglade till bland annat England, Irland, Island, Madeira, Afrika och den Portugisiska ögruppen Azorerna. Columbus bror Bartolomeo arbetade med att tillverka kartor i Lissabon. Själv tog han jobb som köpman på skeppen, han följde med dem för att köpa in socker och seglade bland annat till Island 1477 och Madeira 1478 och längst Västafrikas kust mellan åren 1482-1485.

Ville segla till Indien
År 1480 hade Columbus kommit på en idé om att segla till Indien över Atlanten istället för runt hela Afrika och Indiska oceanen. Han hade räknat ut att avståndet skulle vara omkring 2 400 nautiska mil (omkring 4 444 km) men i verkligheten är avståndet ungefär 10 600 nautiska mil (ca. 19 600 km). De flesta sjömän och navigatörer drog slutsatsen att det var för långt till Indien för att ens överväga hans plan.

Columbus presenterade sin idé för rätten i Portugal 1485. Kungens experter trodde att färden skulle bli längre än Columbus hade räknat ut och därför fick han avslag på sin ansökan om hjälp med pengar. Han försökte därefter i den Spanska rätten i hela sju år, där han till och med fick lön för att vänta och inte gå någon annanstans med sin idé och 1492 fick han slutligen hjälp. Ungefär hälften av pengarna skulle dock komma från privata italienska finansiärer, vilka han redan hade letat upp för länge sen, och resten fick han nu hjälp med av det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella. Columbus blev sedan utnämnd till amiral och fick även ett ärftligt ståthållarskap till de nya länderna han kanske skulle upptäcka och även en del av alla inkomster. Villkoren var helt orimliga och Columbus son skrev senare att kungaparet antagligen inte trodde att han skulle komma hem igen.

Första resan
På kvällen den 3 augusti 1492 lämnade Columbus Palos med tre skepp, Santa Maria, Niña och Pinta. Han seglade först till Kanarieöarna där han provianterade och gjorde några reparationer. Den 6 september började han sedan att segla den flera veckor långa resan över havet. Den första ön han kom till kallade han San Salvador (det pågår än idag diskussioner om vilken ö det var han kom till, de flesta tror att det var Samana Cay). Infödingarna han mötte var fredliga och vänliga och han kallade dem för indianer eftersom han trodde att han kommit till Indien.

Under resans gång upptäckte han även nordostligaste kusten av Kuba (29 oktober) och norra kusten av Hispaniola (december). Han trodde att topparna på Kuba var bergskedjan Himalaya. I januari 1493 började han segla hemåt. Han kom in i en storm som gjorde att han var tvungen att segla till Portugal. Förhållandet mellan Spanien och Portugal var inte det bästa just då och han togs där tillfånga men släpptes efter en tid och kom till Spanien i mars, där han anlände som en hjälte. Han visade upp tobaksplantor, ananasfrukter, hammocken och även några infödingar som han tagit med hem.

Första resans rutt
Första resans rutt

Andra resan
Sin andra resa gjorde Columbus mellan åren 1493-1496 då han reste iväg med sjutton skepp och 1 200 män. Den här gången kom han till, och namngav, Dominica, Guadeloupe, Montserrat och Antigua, alla i Västindien samt även ön Nevis i Karibien, Jungfruöarna och Puerto Rico. Därefter reste han till Hispaniola där han varit på första resan bara för att upptäcka att hans infödingar blivit dödade av indianer. Han stannade där en tid för att leta efter guld, och hittade lite grann så han etablerade en liten fästning där. Han utforskade sedan södra kusten av Kuba men rundade aldrig västra sidan då han trodde att det var en halvö istället för en ö och upptäckte Jamaica.

Målet för resan var att hitta guld. Han grundade ett system med infödingarna på Haiti där alla över fjorton skulle hitta en viss mängd guld, gjorde de inte det höggs deras händer av. Han skrev upprepade gånger brev till det spanska kungaparet där han föreslog slaverihandel som en väg till att få ihop pengar till ännu flera resor. Det ville dock inte kungaparet. Han skeppade också tillbaka 550 stycken slavar till Spanien, vilket han inte fick, och där 200 dog på överfarten. Resten av de som kom fram blev efter en rättegång släppta och med order om att de skulle skeppas tillbaka.

båtar från Columbus tid

Tredje resan
Tredje resan startade 1498 där han bland annat upptäckte Trinidad (juli) och Sydamerikas fastland. Många av de spanska nybyggarna som rest dit tyckte att de blivit lurade av Columbus då de inte hittade en massa guld när de kom dit. Han fick upprepade gånger hantera upprorsmän och indianer och han lät också hänga några av sina egna sjömän. Columbus blev till slut anklagad för misskötsel och år 1500 blev han hemsänd med bojor till Spanien. Han blev dock släppt senare men hade då förlorat mycket av sitt anseende och respekt. Dessutom hade portugiserna hunnit före till Indien då Vasco da Gama kom tillbaka från en resa därifrån i september 1499.

Fjärde resan
Ändå blev det en fjärde resa, åren 1502-1504. Den här gången var hans son Ferdinand med. De utforskade Centralamerika från Belize till Panama och Honduras. Åå Jamaica blev de strandsatta ett år och återkom till Spanien först 1504. Columbus blev alltmer religiös ju äldre han blev.

Columbus (54) gick bort i Spanien den 20 maj 1506 och begravdes först i Valladolid i Spanien. År 1509 flyttades han till ett kloster i Sevilla. 1541 fördes han till katedralen i Santo Domingo och 1795 flyttades han till Havanna på Cuba. 1898 flyttades stoftet återigen, nu till katedralen i Sevilla, Spanien.

Äktenskap & barn
År 1479 gifte Christopher (28) sig med Filipa Moniz Perestreloca 1455-1484 (ca 24) som var dotter till en förnäm portugisisk familj med Italiensk härkomst. Hennes far hade medverkat i upptäckten av Madeiraöarna i Atlanten och ägde en av de små öarna där. Fadern dog när Filipa var liten och lämnade efter sig en stor förmögenhet till Filipas mor. Columbus och Filipa fick sonen Diego Colón1480-1526 1480. Fyra år efter sonens födelse dog Filipa.

Förhållande & barn
Christopher träffade senare en annan kvinna som hette Beatriz Enríquez de Arana1467-1521. De gifte sig aldrig men hon blev en rik kvinna den dagen Columbus gick bort. Han ville också att sonen Diego skulle behandla henne som om det var hans mor. Beatriz och Columbus fick också sonen Ferdinand1487-1539 1487. Bägge sönerna tjänade vid vuxen ålder som page hos prins Juan som var son till kung Ferdinand II av Aragonien1452-1516 och Isabella I av Kastilien1451-1504 och bägge bidrog senare till att öka deras fars rykte, med stor framgång.

Det stora porträttet av Columbus är målat av Ridolfo Ghirlandaio cirka 1520 och sägs vara det som liknar honom mest.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2004-11-29 | Uppdaterad 2020-11-09

Samtida händelser 1451 - 1506
1455-1485 Rosornas krig rasar i England
1456 Universitetet i Greifswald grundas
1460 Universitetet i Basel grundas
1461 Franska kungen Karl VII dör
1471 Slaget vid Brunkeberg
1478 Spanska inkvisitionen upprättas
1486 Maximilian blir kung i Tyskland
1492 Columbus seglar till Amerika
1503-1506 Da Vinci målar Mona Lisa

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon