Vasco da Gama

Levde: 146(0)-1524 (ca. 64 år)
Titel: Upptäcktsresande
Far: Estevão da Gama (ca 1440-ca 1497)
Mor: Isabel Sodré (ca 1440-)
Vasco da Gama Historia
Vasco da Gama föddes omkring år 1460 i den portugisiska hamnstaden Sines som son till Estevão da Gama som var guvernör och Isabel Sodré.

da Gama fick rykte om sig att vara en oförskräckt sjöman och fick därför i uppdrag av den portugisiska kungen Manuel I av Portugal att försöka hitta en sjöväg till Indien, runt södra Afrika. Han fick till sitt förfogande en flotta som bestod av fyra skepp, speciellt byggda för ändamålet. Det var meningen att da Gamas far Estevão skulle följa med som ledare för expeditionen men han gick bort innan de hann ge sig av.
Den 9 juli 1497 startade de med att segla utför floden Tejo och fyra månader senare kastade de ankar i viken vid ön St Helena utanför Syd-Afrika. Eskadern seglade sedan lyckligt runt Godahoppsudden och följde Afrikas östkust mot norr och anlände vid Sofala där de träffade på halvciviliserade araber som hade förbindelse med Asien.

I Mombasa såg araberna att de var portugiser, samma folk som sedan många år tillbaka på motsatta kusten av Afrika fört ett hänsynslöst krig mot muhammedanerna. Araberna hetsade därför infödingarna mot främlingarna som på detta sätt råkade i stor fara. De lyckades dock komma därifrån.
I Malindi lyckades de få tillgång till en bördig lots som kunde hjälpa dem att nå Calicut (Kozhikode) på Malabarkusten i Indien, dit de anlände den 20 maj 1498. Calicut var då medelpunkten för den öst-afrikanska, arabiska, persiska och indiska handeln. da Gama försökte få till en handelsförbindelse mellan Indien och Portugal, men muhammedanerna försökte även här att sätta käppar i hjulet för portugiserna. Då reste da Gama hem till Lissabon, dit han kom i september 1499. Väl hemma hedrades han med en massa fina utmärkelser, bland annat upphöjdes han i adligt stånd. Kung Emanuel sände genast, under befäl av Pedro Alvarez Cabral en flotta med 13 skepp till Indien, för att där försöka anlägga portugisiska fabriker. Detta lyckades dock bara på några få orter. I Calicut blev till och med 40 kvarlämnade portugiser mördade.

För att hämnas detta (och för att trygga den indiska handeln) sände kung Emanuel år 1502 en ny flotta, den här gången med 10 skepp, som avgick under befäl av da Gama som då fått titeln 'amiral av Indien'. På Afrikas östkust grundade han kolonierna Mocambique och Sofala och fortsatte sedan till Malabarkusten där han genast började bombardera staden Calicut, förstörde deras flotta och begick förbrytelser som för alltid kom att sätta en svart fläck på da Gamas karaktär. Från Calicut seglade han sedan i november till Cochin och på vägen dit förstörde han så mycket han kunde för att sätta sig i respekt och skrämma infödingarna. Han slöt också flera fördelaktiga handelsfördrag med flera olika kuststäder. Han återkom till Portugal i september 1503 med en rik last och hedrades återigen av kung Emanuel med fler titlar och förmåner. Nu hade da Gama blivit en av landets rikaste män och han drog sig tillbaka till provinsen Évora, och deltog inte i några allmänna ärenden på 20 år.

Portugiserna utvidgade sina landområden i Indien under dessa år med hjälp av fem olika vicekungar. Den sista av dem, Menezes, gjorde dock så dåligt ifrån sig att da Gama kallades tillbaka från sitt privata liv och han fick 1519 titlarna greve av Vidigueira och Vicekung av Indien. I april 1524 lämnade han Lissabon för att resa till Indien igen och överta sitt nya ämbete som vicekung. I september 1524 kom han till Goa i Indien. Han började med stor kraft och beslutsamhet att avskaffa de många oskick och dåligheter som fanns inom styrelsen men hann knappast börja med detta förrän han dog på julafton 1524 i hamnstaden Cochin, ungefär 64 år gammal. Han kom i alla fall före Christopher Columbus till Indien!

Familj
Vasco da Gama var gift med Catarina de Ataide och de fick barnen:
1) Pedro (ca 1490)
2) Estevão (ca 1505-1575)
3) Francisco (ca 1510-)
4) Cristóvão (ca 1516-1542)
5) Álvaro (ca 1517-)
6) Paulo
7) Isabel
8) Juliana

dela sidan
  
Samtida händelser 146(0) - 1524

1460  Universitetet i Basel i Schweiz grundas.
1486  Maximilian blir kung i Tyskland.
1492  Columbus seglar till Amerika.
1503-1506  Da Vinci målar Mona Lisa.
1506  Christopher Columbus dör.
1509  Henrik VIII blir kung i England.
1513  Jakob V blir kung i Skottland.
1517  Martin Luther spikar upp sina 95 teser.

Källor


Inlagd 2005-06-06 | Uppdaterad 2019-04-20