August Strindberg

Levde: 1849-1912 (63 r)
Titel: Frfattare, dramatiker, konstnr m.m.
Far: Carl Oskar Strindberg (1811-1883)
Mor: Eleonora Ulrika Norling (1823-1862)

August Strindberg

Biografi
Johan August Strindberg fddes den 22 januari 1849 i Stockholm som son till grosshandlaren Carl Oskar Strindberg (38) och Eleonora Ulrika Norling (26). August hade sju syskon. Nr han var tretton r gammal (1862) dog hans mor Eleonora och fadern gifte om sig med Emilia Charlotta Pettersson och de fick sonen Emil 1864, en halvbror till August.

Studier
Efter att ha gtt i Klara och Jakobs elementarlroverk samt Stockholms lyceum klarade Strindberg 1867 studentexamen. Han vistades sedan en termin i Uppsala och var ett halvr vikarierande folkskolelrare i Stockholm. Samtidigt han vikarierade gnade han sig t studier fr lkareexamen men beslt sig efter en tid fr att bli skdespelare i stllet. Sedan han misslyckats vid debuten p kungliga teatern brjade han 1870 lsa filosofi i Uppsala i stllet. Vren 1872 var han dock tvungen att avbryta sina akademiska studier i brist p pengar. Han begav sig d istllet till Stockholm och fortsatte p allvar det frfattarskap som han redan pbrjat med det dramatiska utkastet 'Fritnkaren' (1869) och sorgspelet ermione' som trycktes 1871.

Johann Karl Hedlinger
Strindberg mlad av Richard Bergh 1905

Amanuens
I Stockholm skrev han bland annat konstkritik och skisser i flera tidningar. Han var 1874 medarbetare i Dagens Nyheter och hsten samma r i Svenska Medborgaren samt tjnstgjorde frn december 1874-1882 som extra ordinarie amanuens vid kungliga biblioteket. Han studerade dr kulturhistoria samt kinesiska sprket och litteraturen och gav bland annat ut ldre kartor ver Asien, skrev 'Kina, ngra gensagor mot gngse irrmeningar' (1877), och 'Relations de la Sude avec la Chine et les pays tartares'.

Mnga r utomlands
Tjugotta r gammal (1877) gifte han sig och sex r senare (1883) reste han med fru och barn frn Sverige och vistades sedan i mnga r utomlands bland annat i Frankrike, Schweiz och Tyskland och ren 1887-1889 bodde han i Danmark dr han liksom i Frankrike och Tyskland var medarbetare i strre tidningar och tidskrifter varp familjen ter slog sig ned i Sverige.

Strindberg mlade ocks en del tavlor men det han blev mest bermd fr r nog nd bckerna 'Rda Rummet' och 'Hemsborna'. En stor del av hans arbeten r versatta till frmmande sprk och ett antal av hans dramer har uppfrts p Tysklands och Paris scener.

ktenskap 1 & barn
Den 30 december 1877 gifte Strindberg (28) sig med skdespelerskan Siri von Essen (27) och de fick barnen:
1) Kerstin (1878-1878) († 1 dag)
2) Karin (1880-1973)
3) Greta (1881-1912)
4) Hans (1884-1917)

ktenskap 2 & barn
Den 2 maj 1893 gifte Strindberg (44) sig med journalisten och versttaren Maria Friederike (Frida) Cornelia Uhl (21) som var fdd i sterrike och de fick dottern:
5) Kerstin (1894-1956)

ktenskap 3 & barn
Den 6 maj 1901 gifte Strindberg (52) sig med norska skdespelerskan Harriet Bosse (23) och de fick dottern:
6) Anne Marie (1902-2007) (blev 105 r gammal)

August Strindberg (63) gick bort den 14 maj 1912 i Stockholm och begravdes p Norra begravningsplatsen i Stockholm. En mnad efter Strindbergs dd omkom hans dotter Greta (31) i en jrnvgsolycka vid Malmsltt station (16 juni 1912).

Kuriosa
Hans dotter Anne Marie verlevde honom med 95 r!

r Titel/hndelse (urval)
1857-1859 Elev vid Klara skola
1860-1861 Elev vid Jacobs lgre elementarlroverk
1861 Elev vid Stockholm lyceum (hstterminen)
1867 Studentexamen vid Stockholm lyceum (maj)
1867 Inskriven vid Uppsala universitet (sept)
1868 Vikarierande lrare vid Stockholms folkskolor (vrterminen)
1868 Informator (hstterminen)
1869 Elev vid Teknologiska institutet (vrterminen)
1869 Elev vid Kungliga teatern (hstterminen)
1870-1872 Periodvisa studier vid Uppsala universitet
1873 Redaktr fr Svensk frskringstidning
1873-1874 Medarbetare i bland annat Dagens Nyheter
1874-1882 Extra ordinarie amanuens vid Kungliga biblioteket

r Bibliografi/verk (urval)
1869 Fritnkaren
1871 Hermione
1871 Den fredlse, uppfrd 1871
1877 Kina, ngra gensagor mot gngse irrmeningar
1875 Anno Fyrtiotta
1877 Frn Fjerdingen (studenthistoria)
1877 Svartbcken (studenthistoria)
1879 Rda rummet
1880 Gillets hemlighet (medeltidskomedi)
1881 Kulturhistoriska studier
1880-1882 Gamla Stockholm
1881-1882 Svenska folket i helg och scken, i krig och fred, hemma och ute
1882 Det nya riket (en blodig satir)
1882 Herr Bengts hustru (skdespel)
1882 Lycko-Pers resa
1882 Svenska den och ventyr
1883 Dikter
1884 Smngngarntter
1884 Likt och olikt
1885 Utopier i verkligheten
1884 Giftas, 1:a delen
1886 Giftas, 2:a delen
1886-1887 Tjnstekvinnans son, 3 delar (sjlvbiografiska anteckningar)
1887 Fadern 1887 (sorgespel)
1887 Hemsborna
1888 Kamraterna (komedi)
1888 Frken Julie
1889 Tschandala (roman)
1888 Skrkarlsliv
1888 Blomstermlningar och djurstycken
1889 Bland franska bnder
1890 I hafsbandet
1890-1897 Tryckt och otryckt
1892 Himmelrikets nycklar (sagospel)
1893 Dramatik, fyra smpjser
1894 Antibarbarus
1897 Inferno
1898 Legender
1898-1904 Till Damaskus (dubbeldrama)
1898 Folkungasagan, Gustaf Vasa, Erik XIV (historiskt skdespel)
1900 Gustaf Adolf (historiskt skdespel)
1901 Engelbrekt och Carl XII (historiska skdespel)
1901 Psk
1901 Ddsdansen
1901 Midsommar
1901 Sveriges natur
1902 Fagervik och Skamsund
1902 Kronbruden, Svanevit, Drmspelet
1903 Ensam
1903 Sagor
1904 Gtiska rummen (en fortsttning p rda rummet)
1905 Historiska miniatyrer
1905 Ordalek och smkonst
1906 Nya Svenska den

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-01-11 | Uppdaterad 2021-01-25
Samtida händelser 1849 - 1912
1855 Offentliga sp/risstraff avskaffas
1856 Sveriges frsta jrnvg ppnas
1859 Oscar I dr Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Gteborg jrnvg invigs
1865 Svenska rda korset bildas
1872 Karl XV dr Oscar II blir kung
1873 Riksdalern erstts av kronan
1876 L M Ericsson grundas
1877 Telefonen brjar infras i Sverige
1878 Metersystemet infrs
1881 Nattarbete fr barn frbjuds
1885 Frsta blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1889 Sveriges frsta telefonkatalog ges ut
1890 Sista avrttningen av en kvinna (sv)
1894 Rudyard Kipling ger ut Djungelboken
1897 Frsta Penninglotten sljs
1901 Allmn vrnplikt infrs
1905 Sverige-Norge unionen upplses
1907 Oscar II dr Gustav V blir kung
1910 Sveriges sista ddsstraff verkstlls
1912 Titanic gr under

Källor
dela sidan
Bcker:
• Svenska konstnrer, biografisk handbok (Lorentzon)
• Vem r vem i vrldslitteraturen, frfattarlexikon
• Svenska mn och kvinnor (Bonniers frlag)
• Litteraturhandboken, ver 2000 frfattare (Forum)

Hemsida:
riksarkivet.se

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon