Alexandre Dumas d.ä.

Levde: 1802-1870 (68 år)
Titel: Författare till Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna
Far: Thomas-Alexandre Davy Dumas (1762-1806)
Mor: Marie-Louise Élizabeth Labouret (1769-1838)

Alexandre Dumas d.ä.

Biografi
Alexandre Davy de la Pailleterie Dumas föddes den 24 juli 1802 i Villers-Cotterêts (fyra mil från Paris) som son till den franske generalen Thomas-Alexandre Davy Dumas (40) och Marie-Louise Élizabeth Labouret (33).

Alexanders farfar var adelsman och hette Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie och hans farmor hette Marie-Céssette Dumas och var en svart slav i de franska kollonierna på Haiti. Alexandre fick en ganska dålig utbildning då familjen var fattig. Han tjänstgjorde en tid på ett advokatkontor och blev senare anställd i hertigen av Orléans sekretariat.

Alexandre läste mycket, speciellt fransk historia, som senare kom att påverka när han skrev sina egna böcker. Att det var hans livsuppgift att skriva kom han på när han såg en trupp engelska skådespelare uppföra ett stycke av William Shakespeare. År 1826 debuterade Dumas (24) med ett litet band noveller som dock inte fick någon större framgång. Han fortsatte dock att skriva.

Alexander Dumas
Alexander Dumas år 1855

Medarbetare
Dumas hade många medarbetare, den främste var Auguste Maquet och det sägs att även den svenska landsflyktingen Adolf Ludvig Ribbing (han som var delaktig i mordet på Gustav III) skall ha varit en av dem. Många av Dumas romaner har också bearbetats för teatern, bland annat 'Ett giftermål i Ludvig XV:s tid', 'Mademoiselle Belle-Isle' och 'Pensionärerna i Saint-Cyr'.

Efter ett anfall av kolera 1832 gjorde han en längre rekreationsresa och under den resan skrev han en hel serie med resebeskrivningar. I dem utvecklade han sin berättartalang. Efter några noveller som samlades under titlarna Souvenirs d´Antony (1835) och La salle d´armes (1838) började han skriva en hel hög med romaner. Han skrev ofta om historiska händelser och personer.

The king of Paris
Alexandre Dumas var en av Frankrikes berömdaste författare under 1800-talet. Åren 1844-1845 skrev han både Greven av Monte Cristo samt De tre musketörerna. Han brukade kallas för 'the king of Paris' och han tjänade en förmögen men var ändå alltid pank eftersom han slösade bort dem på vänner, konst och älskarinnor.

Olycksförföljd
Dumas grundade själv en teater, Théatre historique, men dess verksamhet avbröts av februarirevolutionen 1848. Därefter började olyckorna komma för honom. Han grundade två tidningar La Liberté och Le Mois år 1848, men de gick inte bra. Fyra år senare var han tvungen att fly från sina långivare och hamnade i Belgien. Han försökte att starta nya tidningar med namn efter hans berömda romaner, för att försöka få in pengar, men lyckades inte med det heller.

Expedition till Sicilien
Vid femtioåtta års ålder (1860) deltog han i den italienska frihetskämpen Giuseppe Garibaldis expedition till Sicilien som han sedan skrev om i boken Les Garibaldiens (1861). Därefter var han en kort tid direktör för ett museum i Neapel. 1865 försökte han med föreläsningsturnéer i Wien, Budapest och Venedig men misslyckades med dem också. De sista åren fick han ekonomisk hjälp av sin son, Alexandre Dumas d.y.

År Bibliografi (urval)
1827 Christine (handlar om den svenska drottningen Kristina)
1831 Antony
1831 Charles VII chez ses grands vassauz
1831 Richard d´Arlington
1832 Térésa
1833 Angéle
1834 Catherine Howard
1835 Isabelle de Bavière
1837 Caligula
1838 Le capitaine Paul
1841 Ett giftermål i Ludvig XV:s tid
1844-1845 Greven av Monte Cristo
1844 De tre musketörerna (Les trois mousquetaires)
1845 Fortsättning på 'De tre musketörerna' (Vingt ans aprés)
1848 Fortsättning på 'De tre musketörerna' (Vicomte de Bragelonne)
Henrik III och hans hov (Henri III et sa cour)

Äktenskap
År 1840 gifte Dumas (38) sig med sin älskarinna Marguerite Joséphine Ferrier (29), som var skådespelerska och kallades för Ida Ferrier.

Barn utom äktenskapet
Med Marie Laure Catherine Labay fick Dumas:
• Alexander (1824-1895)

Med Belle Krelsamer fick Dumas:
• Marie-Alexandrine (1831-1878)

Med Anne Bauer fick Dumas:
• Henri (1851-)

Med Emélie Cordier fick Dumas:
• Micaëlla Clélie Josepha (1860-)

Alexandre (68) gick bort efter en stroke den 5 december 1870 och begravdes på samma ställe där han föddes, det vill säga Villers-Cotterêts.

Anekdot
Nästan 132 år efter Dumas död, den 30 november 2002, gav den franska presidenten Jacques Chirac order om att Dumas kvarlevor skulle grävas upp och flyttas till Panthéon i Paris, som är ett stort gravmonument i Paris där en massa kända personer ligger begravda. Flyttningen av kistan tv-sändes och fyra män utklädda till musketörerna Athos, Porthos, Aramis och D´Artagnan, bar kistan.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-04-21 | Uppdaterad 2020-08-20
Samtida händelser 1802 - 1870
1813-1814 Andra Napoleonkriget
1817 J. Monroe blir USA:s 5:e president
1821 Napoleon dör på ön Saint Helena
1825 Louis Braille skapar blindskriftssystemet
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1847 1:a chokladkakan tillverkas (Bristol)
1849 Kompositören Frédéric Chopin dör
1852 Napoleon III blir fransk kejsare
1859 Karl XV blir svensk kung
1861 A. Lincoln blir USA:s 16:e president

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen (Rabén Prisma)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsida:
» store norske leksikon
» geni.com
» bild på Dumas

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon