Ferdinand Magellan

Levde: 1480-1521 (ca. 41 år)
Titel: Portugisisk upptäcktsresande
Far: Pedro Rodrigo de Magalhães (1433-1500)
Mor: Alda de Mesquita (1447-)

Ferdinand Magellan

Biografi
Ferdinand Magellan, eller (Fernão de Magalhães) som han heter på portugisiska, föddes på våren 1480 i Sabrosa nära Vila Real i Portugal som son till borgmästaren Pedro Rui de Magalhães (47) och Alda de Mesquita (33). Ferdinand hade två syskon, en bror, Diogo de Sousa, och en syster, Isabel.

När Ferdinand var tio år dog hans föräldrar och han blev, två år senare, page hos den portugisiska kungen Johan II av Portugal och drottning Leonora av Viseu. Ferdinands bror hade då redan varit page där i två år. Ferdinand fortsatte med sin utbildning där, bland annat blev han intresserad av geografi och astronomi. Sexton år gammal (1496) blev han väpnare.

Första gången han gick till havs var han tjugo år gammal (1500). Fem år senare reste han med Francisco de Almeida till Indien för att sätta in denne i ämbetet som Portugisisk vicekung och även för att inrätta militära baser längs vägen.

1506-1514
Nästa resa gjorde Ferdinand 1506 till Indiens östra sida, på en expedition till Spice Islands. Fyra år senare (1510) fick han kaptens rang men efter att han i hemlighet seglat ett skepp österut utan tillåtelse förlorade han sin befälspost och var tvungen att återvända till Portugal.
År 1511 sändes han till Marocko där han senare stred i slaget vid Azamor den 28-29 augusti 1513 och där han alvarligt skadade sitt knä. Fastän han var skadad och även fått ta emot flera medaljer blev han anklagad för illegal handel med islamiska morer. Han hade också tidigare kommit i konflikt med Almeida (han dog 1510) detta på grund av att Ferdinand stuckit ifrån armén utan tillåten permission. Almeida hade därför skrivit ihop en urusel rapport om honom som han sänt till den portugisiska rätten. Flera av anklagelserna blev avskrivna direkt men Ferdinand hamnade i onåd hos den portugisiska kungen Emanuel I som vägrade att höja hans pension. Kungen sa också att efter den 15 maj 1514 skulle han inte få några flera anställningar inom landet. Han avsade sig då formellt sin nationalitet och reste till Spanien istället där han erbjöd sina tjänster. Han bytte också namn från Fernão de Magalhães till Fernando de Magallanes.

Generösa bidrag
I oktober 1517 kom han till Sevilla i Spanien. Med hjälp av vänner och bekanta blev han så småningom omgjord till 'spanjor'. Efter att han skaffat sig stor inflytelse i Sevilla fick tillslut den unga spanske kungen Charles I upp ögonen för honom och även biskopen i Burgos, Juan Rodríguez de Fonseca som var en enveten fiende till Christopher Columbus. Ferdinand hade vid den här tiden funnit en karta som var baserad på tidigare resor där det angavs att en stor flod som hette Rio de la Plata skulle gå genom hela Sydamerika ut till Stilla havet på andra sidan. Han beslutade att försöka segla där och hoppades då kunna resa till Spice Islands den vägen. Stjärnforskaren Ruy Faleiro bistod honom i hans idé och kung Charles godkände planen och gav honom generösa bidrag. Ferdinand fick titeln Kapten och skulle även få en tjugondel av allt han hittade och hans ättlingar skulle få regera över alla nya länder han upptäckte, med titeln Adelantados.

Myteri
Ferdinand svor en trohetsed i en kyrka och gav munkarna där pengar så att de skulle be för hans framgång. Med pengarna från kungen fick de fem skepp Trinidad, San Antonio, Conception, Victoria och Santiago. Den 10 augusti 1519 reste skeppen iväg med 270 män. Den 13 december ankrade han utanför Rio de Janeiro där de bunkrade mer mat. Efter stoppet där fortsatte de till Sydamerikas östkust. Den 10 januari 1520 var de vid Rio de la Plata där de försökte hitta flodmynningen när vintern kom. De beslöt att stanna i Patagonien över vintern. Ett myteri som involverade tre av de fem skeppen bröt ut, men det kunde snart brytas ner. Två av kaptenerna blev dock avrättade, Mendoza och Quesada, och Cartega och en präst blev strandsatta och övergivna som straff.

Santiago förliste
I augusti reste de vidare. Skeppet Santiago skickades nerför kusten för att spana men förliste på tillbakavägen. Endast två sjömän kunde återvända för att berätta vad som hänt. Till slut hittade de passagen som idag kallas för Magellans sund. Han bestämde att två av skeppen skulle utforska sundet först men ett av dessa skepp avvek och seglade hem till Spanien istället. I november anlände de tre skeppen som var kvar till andra sidan. Ferdinand namngav havet Pacifico Ocean (Stilla havet) därför att han tyckte det verkade vara ett lugnt hav. I februari 1521 nådde de ekvatorn och den 6 mars kom de till Marianerna (en ögrupp i Mikronesien i västra Stilla havet) och tio dagar senare till Filippinerna. Då var det 150 män kvar av de 270 som påbörjade resan.

Den 27 april 1521 uppstod det strider på ön Mactan mellan Ferdinands män och hövdingen Lapu-Lapu och stupade Ferdinand. Han blev omkring 41 år gammal. Idag betraktas Lapu-Lapu som nationalhjälte i Filippinerna.

Äktenskap & barn
Ferdinand var gift med Beatriz Barbosa och de fick barnen:
1) Rodrigo (ca 1518-1519) † (död liten)
2) Francisco Ybardolaza

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-06-06 | Uppdaterad 2020-11-09

Samtida händelser 1480 - 1521
1486 Maximilian blir kung i Tyskland
1492 Columbus seglar till Amerika
1503-1506 Da Vinci målar Mona Lisa
1506 Christopher Columbus dör
1509 Henrik VIII blir kung i England
1513 Jakob V blir kung i Skottland
1517 Martin Luther spikar upp 95 teser
1519 Da Vinci dör i Frankrike
1520 Stockholms blodbad

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon