Bartolomeu Dias

Levde: ca 1450-1500 (ca 50 år)
Titel: Upptäcktsresande - första europé att runda Godahoppsudden sedan antiken.

Bartolomeu Diaz

Biografi
Bartolomeu Dias föddes i Portugal i mitten av 1450-talet, man tror att året var 1450. Hans namn stavas på många olika sätt, bland annat Bartholomew Dias, Bartolomeo Diaz och Bartholomeus Diaz.

Dias studerade navigation och andra vetenskaper och eftersom han även umgicks med bildade män skaffade han sig goda geografiska kunskaper. År 1481 vägledde Dias den portugisiske upptäcksresaren Diogo de Azambuja på en expedition till Guldkusten (kusten vid sydvästra Afrika).

Finna en sjöväg till Asien
I oktober 1486 fick Dias i uppdrag av den portugisiska kungen John II att fullfölja äldre portugisiska sjöfarares upptäcker längs den Afrikanska västkusten. Samtidigt skulle han försöka finna en sjöväg till Asien. Till sitt förfogande fick han tre skepp. Förberedelserna tog tio månader men i augusti 1487 lämnade Dias så Lissabon med sina skepp. På ett av fartygen var hans bror Pêro Dias kapten. Med på fartygen fanns också några afrikaner som skulle förklara för de infödda hövdingarna om expeditionens syfte - och att de hade fredliga avsikter.

Nya Sverige 350 år
Staty av Dias på Trafalgar
Square, London

Svår storm
Den 8 december 1487 ankrade Dias upp vid Walvis Bay (nu Namibia). Där reste han en stenpelare, vilket var en portugisisk tradition, varefter färden fortsatte. Expeditionen råkade därefter segla in i en svår storm som höll på i hela tretton dagar vilket gjorde att skeppen blåste långt söderut. När de väl kommit ur stormen seglade de mot öster i flera dagar utan att se land. De visste att de var längre söderut än spetsen av Afrikas kontinent, och därför ändrade de kurs mot norr istället.

Stormarnas udde
Den 3 februari 1488 kom de fram till Bahia dos Vaqueiros (mellan Godahoppsudden och Port Elisabeth). Infödingarna där gick med på att byta smycken mot vatten och mat. Medan sjömännen fyllde tunnor med vatten började infödingarna plötsligt att kasta sten. Dias sköt en av dem och därefter fick de dra sig tillbaka till skeppen och segla iväg. De reste vidare mot Algoa Bay och Great Fish River. Manskapet på skeppen ville börja den långa resan hemåt, men Dias lyckades övertala dem att fortsätta färden några dagar till. I maj 1488 började de emellertid att segla hemåt igen. På vägen lyckades de endast med nöd och näppe ta sig runt den udde som Dias kallade för: 'Cabo de todos los tormientos', det vill säga 'Stormarnas udde'. Namnet ändrades sedan av kungen till Cabo de buena esperanza (Godahoppsudden) eftersom man tyckte att om man väl klarat av att runda udden så hade man 'goda hopp' att nå Indien.

December 1488
Efter en sexton månader lång seglats återvände expeditionen till Lissabon i december 1488. Märkligt nog verkade varken kungen, John II, eller hans efterträdare Emmanuel I ha fäst någon större vikt vid upptäckten eller belönat Dias, som snart försvann i skuggan av Vasco da Gama. Da Gama fick 1497 befälet över en flotta som två år senare upptäckte sjövägen till Indien. Under Da Gamas ledning fick Dias befälet över ett litet skepp. Dias vände dock snart om och for tillbaka till Portugal igen.

Drunknade
År 1500 följde han med den portugisiske upptäcksresaren Pedro Álvares Cabral och dennes expedition som skulle försöka hitta vägen till Brasilien. Den 29 maj 1500 råkade expeditionen ut för en svår storm vid Godahoppsudden där Dias (ca 50) drunknade.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-01-09 | Uppdaterad 2020-12-27

Samtida händelser 1450 - 1500
1455-1485 Rosornas krig rasar i England
1456 Universitetet i Greifswald grundas
1460 Universitetet i Basel grundas
1461 Franska kungen Karl VII dör
1471 Slaget vid Brunkeberg
1478 Spanska inkvisitionen upprättas
1486 Maximilian blir kung i Tyskland
1492 Columbus seglar till Amerika

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon