Amerigo Vespucci

Levde: 1454-1512 (57 år)
Titel: Italiensk köpman, kartograf och upptäcktsresande - fick ge namn åt Amerika
Far: Ser Nastagio Vespucci
Mor: Lisabetta Vespucci Mini (1425-)

Amerigo Vespucci

Biografi
Amerigo Vespucci föddes den 9 mars 1454 i Florens, Italien, som tredje barn till Ser Nastagio Vespucci och dennes fru Lisabetta Vespucci Mini (29).

Familjen ansågs vara en av de mest ansedda och respekterade familjerna i Florens. Amerigos farbror, Giorgio Antonio Vespucci, hade stort inflytande över Amerigos utbildning och liv. Denne var högutbildad och hade öppnat en skola där sönerna från finare familjer gick. Han ägde dessutom ett bibliotek och samlade på manuskript. Så fort Amerigo hade åldern inne började han i sin farbrors skola. I skolan lärde han sig att älska författare som Dante Alighieri, Virgil och Francesco Petrarch och dessutom studerade han latin, astronomi, kosmografi och geografi - ämnen som han kom att få nytta av i framtiden.

Tjänade hos Medici
Amerigos far ville att sonen skulle göra karriär inom handeln och från år 1479 påbörjade han en lång tjänst, hela 16 år, hos den mäktiga furstefamiljen Medici. 1491 sändes han till Sevilla, Spanien, där han blev chef för Medicifamiljens handelsrörelse och där han köpte och sålde varor och transporter och etablerade många nya affärskontakter. Så småningom resulterade allt detta i att han blev en riktigt välbärgad man.

Amerigo hjälpte till att utrusta Christopher Columbus till dennes resor och troligen var han närvarande 1493 när Columbus återvände från sin första resa där han fick höra att denne nått Indien genom att segla västerut (i själva verket var det ju Amerika han upptäckt).

Första resan 1499-1500
Med tiden blev Amerigo alltmer intresserad av Columbus resor och drömde om att själv få utforska nya kontinenter. Så småningom fick han chansen, dock finns det inte så många brev bevarade från Amerigos egna resor men det anses obestridligt att han i alla fall genomförde åtminstone två expeditioner till södra Amerika. Under spansk flagg gjorde han den första resan 1499-1500 där han upptäckte bland annat Amazonflodens mynning. Denna upptäckt brukar dock även tillskrivas den spanska upptäcktsresande Vicente Yáñez Pinzón som seglade tillsammans med Columbus.

Amerigo Vespucci

Andra resan 1501-1502
Sin andra resa gjorde han under portugisisk flagg år 1501-1502 då han seglade längs den brasilianska kusten till Rio de la Plata, och kanske även så långt söderut som till Patagonien (sydligaste delen av Argentina), fast detta är omstritt.
När de återvänt till Lissabon skrev Vespucci ett brev till Medicis där han uppger att det land de utforskat var mycket större än förväntat och helt olik de beskrivningarna av Asien han fått av tidigare utforskare. Detta övertygade honom att de nyupptäckta områdena i väster var en helt egen kontinent och inte en del av Asien.

Amerika
Genom den tyska kartografen Martin Waldseemüllers arbete "Cosmographiae introductio" fick Vespuccis förnamn "Amerigo" ge namn åt den nya kontinenten (1507). Från början avsåg namnet "America" på Waldseemüllers karta endast kontinentens södra del, men så småningom kom den att få beteckna resten av USA och Kanada. Världskartan där "America" var utsatt kopierades i 1000 exemplar och spreds över Europa. Efter att ha fått äran att ge sitt namn åt den "Nya välden" blev Amerigo senare angripen för att orättvist ha fördunklat Christopher Columbus förtjänster, särskilt upptäckten av Sydamerikas nordkust och Pariasviken. Vid den tidpunkten var dock namnet "America" redan accepterat av den breda massan och omöjligt att ändra.

Amerigo kan ha gjort ytterligare en expedition under portugisisk ledning 1503-1504 - detta är dock osäkert och mycket omdiskuterat om så är fallet. Efter sina resor började han i alla fall i spansk tjänst och 1508 blev han "piloto mayor", det vill säga högsta ansvarig för expeditioner till sjöss. Amerigo (60) gick bort i Spanien den 22 februari 1512.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-10-30 | Uppdaterad 2020-11-15

Samtida händelser 1454 - 1512
1455-1485 Rosornas krig rasar i England
1456 Universitetet i Greifswald grundas
1460 Universitetet i Basel grundas
1461 Franska kungen Karl VII dör
1471 Slaget vid Brunkeberg
1478 Spanska inkvisitionen upprättas
1486 Maximilian blir kung i Tyskland
1492 Columbus seglar till Amerika
1503-1506 Da Vinci målar Mona Lisa
1506 Christopher Columbus dör
1509 Henrik VIII blir kung i England

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon